ה-20.3 שהוכרז כיום הראשון לאביב עבר ואנו נשארנו עם הסימפטומים השיגרתיים.
הטמפרטורות עולות בהדרגה, הפרחים מתחילים לפרוח ואנחנו מתחילים להתעטש, לדמוע, להתגרד, להשתעל, להתנזל ומה לא.
כך הופכת התקופה היפה בשנה לתקופה קשה מאוד עבור הסובלים מאלרגיות.
התופעות השכיחות ביותר בקרב הסובלים מאלרגיות הן:
**נזלת אלרגית, עונתית (קדחת השחת) או רב עונתית: תופעה אלרגית הנפוצה ביותר, הנגרמת לרוב על ידי חשיפה לאבק הבית ואבקת פריחה. הצמחים העיקריים הגורמים לנו לאלרגיות באביב הם עצי הזית, הברוש, הפקאן, דגניים השונים כולל חיטה, שעורה ושיבולת שועל וכן צמחי המדשאות השונים. היות ומדובר בחשיפה דרך מערכת הנשימה, חלקי הגוף המושפעים ביותר הם העיניים, האף, הסינוסים ודרכי הנשימה העליונות. תופעות אלו מציקות ופוגמות במהלך החיים התקין.
**דלקת הלחמית האביבית: דלקת זו נקראת 'אלרגית' למרות שלא נמצא שום גורם סביבתי המחולל אותה. התסמינים הם הפרשה ותחושת צריבה בעיניים, כשבמקרים קיצוניים תיתכן אף פגיעה בעיניים. לטיפול ראשוני ניתן להיעזר בטיפות עיניים המכילות קלנדולה ואאופרזיה המקילות מיידית על תחושות הגרד והצריבה.
ניתן לטפל באלרגיות האביב בכמה דרכים, כשהראשונה היא כמובן להימנע ממגע ישיר עם צמחים ועצים. מומלץ לסגור חלונות בבית ובמכונית, לשאוב אבק ולשטוף את הבית כדי שהסביבה תהיה נקיה מאלרגנים ככל האפשר.
היות שאופציית ההימנעות היא קשה (אם כי לא בלתי אפשרית), במקרה של אלרגיות אביב קיימת קשת של טיפולים קונבנציונאלים ואלטרנטיבים:
אנשים רבים עם אלרגיות סבורים כי הם יכולים לדחות את נטילת התרופות נוגדות האלרגיה או להסתדר בלעדיהן. תוצאת ההימנעות היא אף סתום, התעטשויות בלתי פוסקות והרגשה כללית לא טובה. כדאי לשנות גישה, להקדים תרופה למכה ולהתחיל ליטול תרופות עוד לפני תחילת העונה הרגישה.
במקרים קלים יחסית, ניתן להסתייע בטיפות או תרסיס לאף השוטף ומנקה את ההפרשה. חלק מהתרסיסים מכילים תמציות אקליפטוס שעוזרות "לפתוח" את דרכי הנשימה.
אפשר להיעזר בתכשירים אנטי-היסטמיניים מהדור החדש לטיפול בנזלת ובדמעת, כגון נטילת כדור המקל על סימפטומיי האלרגיה באופן יום-יומי.
במקרים קשים יש להשתמש בתרסיסים המכילים כמויות זעירות של סטרואידים, המדכאים את הפרשת ההיסטמין. תרופות אלה ינתנו בהתאם למרשם רופא.
גם לרפואה הטבעית יש מה להציע כדי לעבור את האביב בצורה קלה יותר:
צמחי מרפא- צמחים אלו מגיעים בכמוסות או בצורה נוזלית, כדאי לקחת שילוב של צמחים בצורת טינקטורה (מיצוי צמחים הנלקח בטיפות) כגון:
**אסטרגלוס (Astragalus) – אחד הצמחים החיסוניים והבטוחים ביותר לשימוש לאורך זמן. מצוין במצבים אלרגיים וחולשה חיסונית.
**סקוטלריה סינית (Scutelaria baicalensis) – צמח מיוחד זה נחקר ונצפה רבות בהקשר להשפעתו האנטי-אלרגית המעולה. מעכב את שחרור היסטמין מתאי MUST ובכך מסייע לעצור את התהליך האלרגי. הצמח מכיל פלבנואידים, בעלי השפעה אנטי אלרגית ואנטי דלקתית חזקה ובכך מסייע בהפחתת תסמיני אלרגיות ואסטמה. בנוסף, לצמח השפעה מרגיעה על מערכת העצבים המקלה את ההתמודדות עם מצבי מתח נפשי וחרדה.
**סמבוק השחור (Sambucus nigra) – צמח המצוי כמעט בכל פורמולה לחיזוק מערכת חיסון ומערכת הנשימה ובכל סירופ טבעי נגד שיעול. צמח נוגד דלקת, אנטי-ויראלי, ממריץ חיסוני ומשמש בין היתר גם נגד דלקות בדרכי הנשימה, שיעול, נזלת כרונית, סינוסיטיס, הצטננויות וקדחת-השחת.
**סירפד – צמח משתן הנמצא יעיל לטיפול בתופעות אלרגיות, במיוחד לקדחת השחת ולסרפדת. **אכינציאה – תורם לייצוב מערכת החיסון.
**קמומיל (Matricaria) – הקמומיל אף הוא צמח אנטי-אלרגי ואנטי דלקתי. משמש להרגעת מערכת עיכול אך מעולה כחלק מטיפול בתופעות אלרגניות בשל פעילותו הדומה להיסטמין.
**שמנים ארומטים לשימוש במבער: שמן רבנסרה, אקליפטוס לימוני ומנטה יסייעו בתופעות האלרגיה המתבטאות במערכת הנשימה, יפחיתו את הגירוי וייבשו את הנזלת והליחה המופרשת. יש להדיף את התמציות באמצעות מבער לשמנים - לטפטף 5-10 טיפות שמן אתרי בצלוחית העליונה של המבער, להוסיף מים חמים ולהדליק נר בתחתית המבער לחימום ונידוף התערובת.
לכל הכתבות » | שלח כתבה לחבר »